Onze familiegeschiedenis, Deel 2:
Van Johannes Adrianus (1829) naar Johannes Adrianus (1882)Aan het Lage Westeinde nummer 58 in Den Haag, vlakbij de Heeremolen en de Loosduinsche brug, komt op 16 mei 1829 Johannes Adrianus van der Hoorn ter wereld. Hij is de eerste Van der Hoorn uit onze lijn die in Den Haag wordt geboren en daar ook opgroeit.

Nog voor Johannes Adrianus' tweede verjaardag overlijdt zijn vader Jan, thuis. Zijn moeder Elisabeth Goffijn verdient daarna de kost als werkster. Negen jaar later - in 1840 - hertrouwt ze met oud-sergeant Jan Harmen Brand. Johannes is dan elf jaar oud. Opvallend detail: Jan Harmen Brand woonde in 1830, toen zijn eigen vrouw Adriana Ravoo overleed, op adres Katerstraat 308, slechts drie nummers verwijderd van de plek waar in 1819 Elisabeth haar eerste kind van Jan werd geboren en overleed. Toeval?

Mogelijk woont Jan Harmen in 1840 nog steeds in de Katerstraat en neemt het gezin van Elisabeth daar ook zijn intrek. De acht jaar ouder broer van Johannes, Franciscus, van beroep verver, trouwt twee jaar later, in 1842, als Johannes dertien is. Mogelijk is hij het huis dan al uit, omdat hij in dienst ging. In 1845 overlijdt ook stiefvader Jan Harmen; Johannes' zus Elizabeth - twee jaar ouder - verlaat het gezin in 1849 om te trouwen.

In tegenstelling tot zijn vader Jan gaat Johannes niet in dienst. Hij is vrijgesteld van de dienstplicht, omdat broer Franciscus hem voor was. Johannes wordt schoenmaker. Zijn voorbeeld / leermeester is wellicht schoenmaker Wilhelmus Aarts, die zelf in 1860 overlijdt. Deze deed meerdere malen names het gezin aangifte bij de burgerlijke stand.

Johannes Adrianus + Cornelia 't Hoen = Johannes Cornelis Adrianus

Johannes komt uiteindelijk te wonen aan de Gevolde Gracht (ook: Voldersgracht - Wijk R, nummer 452). Dat is iets ten zuidwesten van het Binnenhof. In dezelfde straat, op nummer 378, woont de tien jaar oudere Cornelia 't Hoen. Johannes trouwt op 15 februari 1854 met haar - broer Franciscus is getuige.

Ook Cornelia is in Den Haag geboren, als buitenechtelijk kind van Evert Janse 't Hoen en Elisabeth Timmermans. Over hun verdere afkomst is niets bekend. Wel is 't Hoen een naam die veel voorkomt in de plaats Monster, niet ver van Den Haag. Evert Janse zou daar in 1777 geboren kunnen zijn.

Cornelia heeft al een vier jaar oude zoon van een onbekende vader als ze met Johannes trouwt. Willem 't Hoen wordt erkend bij het huwelijk en gaat vanaf dan als Willem van der Hoorn door het leven. Cornelia en Johannes krijgen ook samen nog een kind: Johannes Cornelis Adrianus. Deze wordt geboren op 3 januari 1859. Breed heeft het gezin het vermoedelijk niet: Johannes en Cornelia hebben hun eigen huwelijk niet kunnen betalen - Johannes Cornelis overkomt later hetzelfde.

Een uitstapje naar Heemstede

Johannes en Cornelia zien Johannes Cornelis, die stucadoor wordt, in 1878 trouwen met Krijntje Vreeken. Ten tijde van dat huwelijk woont Johannes Cornelis aan de Doubletstraat; de mogelijkheid bestaat dat het hele gezin eerder daarheen is verhuisd. Over Krijntje Vreeken is, behalve dat haar ouders schipper Pieter Vreeken en Johanna Oosten haar in Haarlemmermeer op de wereld hebben gezet, niet veel bekend.

Krijntje heeft wel veel broers en zussen, die allemaal in die streek geboren zijn. Bijvoorbeeld de plaatsnamen Haarlem en Heemstede komen op hun geboortebewijzen voor. Vermeldenswaardig is verder nog dat de tien jaar oudere zus van Krijntje, Trijntje, in 1888 trouwt in Loosduinen, bijna Den Haag. Getuige bij dat huwelijk is Johannes Cornelis! De familiebanden lijken derhalve hecht.

Johannes Cornelis en Krijntje zijn arm: ze kunnen hun huwelijk niet zelf betalen. Het stel krijgt zeker drie kinderen. Een daarvan, Johannes Adrianus, wordt op 30 juli 1882 niet in Den Haag, maar in Heemstede geboren - volgens de papieren in 'het huis bij de Driesprong'. Welke driesprong bedoeld wordt, is niet direct duidelijk. Evenmin waarom het kind niet in Den Haag is geboren.

Het huwelijk van Johannes Cornelis en Krijntje duurt twintig jaar: Johannes Cornelis overlijdt op jonge leeftijd, in 1898. Hij is dan 39 jaar. Zelfs zijn eigen vader, schoenmaker Johannes Adrianus, leeft dan nog: die sterft op 23 februari 1901. Cornelia 't Hoen is al wel dood: zij overleed op 6 juni 1893. Krijntje Vreeken hertrouwt twee keer, voordat ze ook zelf in 1937 in Den Haag doodgaat.

Deel 1 | Deel 3